Tips & Tricks

De ingrediënten die je nodig hebt om mandala’s te tekenen, zijn de volgende:

Werkplek. Als ik begin met mandala tekenen, zorg ik dat mijn werkplek lekker leeg is. Dit vult zich vanzelf tijdens het tekenen.

Papier. Zelf gebruik ik vierkant tekenpapier 30 bij 30 cm van 170 gram, maar een gewoon A4 vel kan ook. Het beste is wat dikker papier zodat de passer goed grip heeft.

Passer. Er bestaan vele maten en soorten passers en ook ik ben nog steeds op zoek naar de beste passer. Omdat je vaak meerdere cirkels wilt maken met dezelfde afstand is een passer met een stopsysteem prettig. Hiermee stel je één keer de afstand in en je kunt lekker draaien. Het is vooral een kwestie van proberen en voelen of deze prettig werkt. Je hebt passers met een hulpstuk zodat je met een kleurpotlood of stift kunt cirkelen.

Liniaal. Afhankelijk van de grootte van je vel papier is een liniaal met minimaal 40 cm gewenst. Deze kan de diagonaal van je papier overbruggen. Een stevige alumium liniaal werkt prettig en blijft goed liggen. Een doorzichte liniaal kan ook fijn werken. Een geodriehoek of gradenboog is geen must.

Potlood. Gebruik een zacht potlood die goed uit te gummen is. Vaak trek je hiermee hulplijntjes die je uit wilt gummen voordat je gaat kleuren. Hardheid 2B werkt prettig.

Gum. Omdat je nogal eens hulplijntjes of een verkeerd getekende lijn wilt uitgummen, is een goede gum die geen vlekken geeft erg handig. Dit betekent een zachte potloodgum. Er bestaan ook potloodgummen. Deze werken ook heel prettig bij hele dunne priegellijntjes.

Kleurpotloden. Niet onbelangrijk bij het inkleuren van een mandala. Het is prettig als de potloden niet te hard zijn. Zelf werk ik graag met driehoekige dikkere en zachte  potloden.  Zeker als je net begint zijn te zachte potloden nog lastig te hanteren. Maar harde kinderpotloden geeft ook niet zo’n mooi resultaat. Het is erg leuk om een goede tekenspeciaalzaak binnen te stappen en de verschilende merken uit te proberen. Dit raad ik ook aan alvorens je een hele dure doos potloden aanschaft. Het is voor mensen die graag tekenen echt een grote snoepwinkel. In de meeste grote steden zit zo’n winkel.

Stiften. Je kunt ook kleuren met stiften. Je kunt de buitenlintjes hiermee strak aanzetten of vlakken snel vol te kleuren of vullen met patronen . Een een combinatie van stiften en potloden in één mandala geeft ook een leuk effect. Ook hierin is de keuze reuze. Gewoon uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Voor de gevorderde kleurder is het ook leuk om eens te experimenteren met de verschillende kleurmediums, zoals bijvoorbeeld aquarelpotloden, ecoline, krijt of zelfs verf. Blijf vooral lekker spelen en ontdekken!