Mandala's

Het woord 'mandala' is afkomstig uit het Sanskriet en betekent cirkel. Cirkels, spiralen en andere ronde objecten hebben altijd tot de verbeelding van mensen gesproken. In diverse religies, culturen en volkeren hebben deze vormen bijzondere betekenissen. Denk bijvoorbeeld aan de zon, de maan en de seizoenen die in veel culturen terugkomen in symbolische rituelen.

De mandala wordt vaak gevuld met geometrische figuren, lijnen, symbolen en kleuren die weer tot een symmetrisch geheel leiden. De invulling en inkleuring kunnen aan regels gebonden zijn of vanuit vrije fantasie ontstaan.

Door het bestuderen van de herhalende patronen is de mens tot het besef gekomen dat er kosmische wetten ten grondslag liggen aan de patronen. In de natuur komen we namelijk ook een heleboel mandala’s tegen. Denk aan ijskristallen, bloemen, spinnenwebben, ogen, diverse soorten fruit en groenten, cellen, atomen, zelfs cirkels in het water veroorzaakt door een gegooide steen vormen een mandala. Kijk maar eens om je heen. Dit alles is ontstaan van uit een middelpunt en daaromheen worden patronen herhaald.

Het opzetten van een mandala is al een proces op zich. Je bent gericht bezig en het is bijzonder hoe je van eenvoudige figuren een best ingewikkelde kleurplaat kunt maken. Het vervolgens inkleuren van de mandala, vind ik iedere keer weer een feestje. Je kiest de kleuren waar je zin in hebt en er ontstaat een waar kunstwerk onder je handen.

Mandala's zijn op veel verschillende manieren te maken. Uiteraard kan dit met potlood en papier, maar de tibetaanse monniken maken bijvoorbeeld vaak gebruik van gekleurd zand. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien op youtube.